Documentaire fotograaf

Sinds mijn eerste Kodak Instamatic, maak ik graag foto's. Als kind nam ik elk weekend tientallen foto's in de plaatselijke staatsparken. Toen ik later naar New York City verhuisde, nam ik in twee jaar tijd meer dan 1000 foto's met mijn trouwe cameratelefoon. Tegenwoordig komen veel van mijn favoriete herinneringen voort uit de tijd die ik doorbreng met de mensen die het dichtst bij me staan – mijn vrouw en kinderen. Fotografie is voor mij ook een manier om verbonden te blijven met de wereld om mij heen en zijn eindeloze schoonheid. Wonen in North Carolina is geweldig om vogels te kijken (zoals blijkt uit onze achtertuin), maar het komt zelden voor dat ik het hele jaar door veel in de natuur kom, behalve om te wandelen of te kajakken. Daarom is een leven als documentair fotograaf zo'n geweldige kans voor mij en ons gezin. Met documentaire fotografie kun je spontane momenten in je leven vastleggen – van verjaardagen en bruiloften tot kinderen die voor het eerst leren fietsen en vrienden die samen mijlpalen in hun leven vieren.

Hoe ik begon met documentaire fotografie

In 2006 ben ik begonnen met het fotograferen van familie en vrienden. Ik bleef experimenteren met verschillende apparatuur, composities en filmtypes tot 2011, toen ik mijn vaardigheden naar een hoger niveau tilde. Ik besloot me volledig te richten op documentaire fotografie – niet meer experimenteren, maar gewoon foto's maken omwille van het fotograferen. Ik besloot ook om mijn uitrusting eenvoudig te houden: een Fujifilm X-serie X-Pro1, die me geweldig heeft geholpen, een handvol Fujifilm-objectieven en een paar andere apparaten. Hoewel ik al een paar jaar fotografeerde voordat ik deze keuze maakte, viel hij samen met mijn overstap van analoge film naar digitaal. Ik had de overstap van film naar digitaal al gemaakt, dus voor mij was het geen grote verandering. Maar ik kende andere fotografen die een paar jaar eerder de overstap hadden gemaakt, en zij waren allemaal geïnspireerd door de grotere creatieve vrijheid die digitale fotografie biedt. Dus besloot ik de sprong te wagen en al mijn energie te steken in het maken van foto's op mijn eigen voorwaarden.

Mijn apparatuur en werkwijze voor documentaire fotografie

Ik heb twee camera's bij me – een X-Pro1 en een X-T2. Het zijn allebei uitstekende keuzes voor documentaire fotografie, maar ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen. De X-Pro1 is bijvoorbeeld klein, licht en heeft een snelle APS-C-sensor met een hoge resolutie, waardoor hij perfect is voor het fotograferen van bijvoorbeeld vogels, wilde dieren en macrofoto's. Maar hij is ook erg klein en compact. Maar hij is ook erg klein voor mij – ik ben gewend een full-size camera mee te nemen. De Fujifilm X-T2 is veel groter, zwaarder en veel duurder dan de X-Pro1, maar kan bijna alles wat de X-Pro1 kan. Hij kan zowel in RAW als in JPEG formaat fotograferen, en hij kan zowel video als foto's maken. De XT-2 is echter ook veel krachtiger dan de X-Pro1, waardoor hij zeer geschikt is voor het maken van opnamen van bijvoorbeeld landschappen, architectuur en productfoto's. Ik heb ook een Fujifilm X-T1 bij me, een geweldige walk-around camera als ik iets compacters wil dan de X-T2, maar het past nog steeds in mijn tas als ik op reis ben. Voor het bewerken van foto's gebruik ik Lightroom en Photoshop, en ik bewerk in beide programma's tegelijk.

Waarom je een documentair fotograaf zou moeten zijn

Fotografie kan de schoonheid van de wereld vastleggen en delen op een manier die andere kunstvormen niet kunnen. Als documentair fotograaf gebruik je je camera om je leven en de mensen om je heen te documenteren. Dit kan gaan van het fotograferen van familie en vrienden tijdens leuke activiteiten tot het documenteren van de dagelijkse uitdagingen waar mensen voor staan, zoals het vinden van werk of huisvesting. Documentaire fotografen hebben de mogelijkheid om deze en vele andere onderwerpen uit te diepen, omdat ze niet zomaar kiekjes maken. In plaats daarvan gebruiken ze hun lens om het leven te verkennen en met anderen te delen. Als documentair fotograaf bekijk je alles – zowel het goede als het slechte – en deel je die ervaringen met anderen.

Tips voor het maken van documentaire foto's

Plan vooruit. Zorg voor een uitgebreide shotlist en een camera-checklist voor elke shoot. Zo mis je geen enkele foto. Maak veel foto's. Als documentaire fotograaf maak je foto's om foto's te maken. Maar het is zo gemakkelijk om op te gaan in het maken van een geweldige foto, dus mis niet alle andere foto's die je hebt gemist! Fotografeer in RAW. Je hebt meer mogelijkheden als je in RAW fotografeert, waardoor je je foto's kunt bewerken in Photoshop of Lightroom. Investeer in goede verlichting. Je kunt geweldige, gelijkmatige verlichting krijgen met een eenvoudige ringlamp of reflector. Maar je kunt ook een natuurlijkere belichting krijgen met een duurdere verlichtingsset. Zorg ook voor een diffuser, zodat je het harde licht kunt verzachten. Experimenteer. Zelfs als u een doorgewinterde fotograaf bent, kunt u altijd iets nieuws proberen.